vogel in een boom

SUPPORT

Antwoorden op jouw vragen over Plaagradar

Algemeen

4 antw.

Met de app kun je de eikenprocessierups melden en op de kaart zien op welke locaties de rups is gemeld en welke locaties ze niet meer zitten. Doordat iedereen kan melden en updaten, heb je altijd een actueel overzicht. De app is onderdeel van een overkoepelend initiatief. Zie plaagradar.org

Ja, je kunt Plaagradar in heel Nederland gebruiken! De eikenbomen zijn echter alleen te zien op de kaart voor de stad Deventer.

Bijdragen kun je doen als actieve rupsenspotter of als rupsenchecker. Als rupsenspotter breng jij actief jouw plaats in kaart met onze app: waar zitten alle rupsen? Als rupsenchecker ben jij de curator van je plaats: je checkt of de meldingen die gedaan zijn, kloppen. Indien nodig pas je deze aan of laat je deze door ons verwijderen. Een nobele taak! Lijkt je dit wat? Mail naar hallo@plaagradar.org

Wil jij, jouw initiatief, stichting of organisatie met ons samenwerken? Wij zoeken graag de verbinding, om samen te strijden voor het behoud van biodiversiteit! We horen graag van je. Stuur een mail naar hallo@plaagradar.org, dan drinken we snel een kop koffie om elkaar te leren kennen.

Plaagradar app

9 antw.

De app is geschikt voor Android toestellen met Android 6 of hoger en voor iOS toestellen met iOS 13 of hoger.

Zie je rupsen, maar is deze locatie nog niet bekend op de kaart? Klik in de app op de + knop. Zoom in om de boom zo nauwkeurig mogelijk te selecteren, en klik op ‘meld’.

Klik op de melding die je zojuist hebt gedaan. Klik nu op ‘geen rups’. De melding zal nu weer verdwijnen. Dit werkt alleen als er in de tussentijd geen andere gebruikers zijn die de melding hebben bevestigd.

Open de melding en geef de nieuwe status aan van die locatie: wel of geen rups. Het icoontje wijzigt meteen na het melden.

Hoe meer bevestigingen, hoe hoger de betrouwbaarheid. Zie je en locatie waar de rups gemeld is, en zitten ze er nog? Open de melding en klik op ‘wel rups’. Zo bevestig jij deze locatie en weten we met meer zekerheid dat de melding klopt.

Plaagradar heeft toegang nodig tot internet en je locatie. Zo kun je inzoomen op je huidige locatie en een melding doen als je buiten bent. Dit kun je controleren en aanpassen in je Telefoon instellingen > Apps > Plaagradar > Machtigingen > Locatie aan.

Plaagradar heeft toegang nodig tot internet en je locatie. Zo kun je inzoomen op je huidige locatie en een melding doen als je buiten bent. Dit kun je controleren en aanpassen onder instellingen > ‘Plaagradar’. Hier zie je “Geef Plaagradar toegang tot”: Locatie en Mobiele data. Zorg dat bij Locatie ‘bij gebruik van app’ aan staat en dat het schuifje bij ‘mobiele data’ aan staat, deze is dan groen.

Deze stipjes zijn eikenbomen, deze zijn zichtbaar in de gemeente Deventer. Dit helpt je rupsen te spotten en houdt je alert op mogelijke plekken van de eikenprocessierups.

De beschikbare data verschilt per gemeente en is niet altijd toegankelijk. Gemeente Deventer heeft dit wel. Als eerste experiment hebben we daarom de data van Deventer ingeladen, zodat wij zelf kunnen testen of dit fijn werkt en of dit in de toekomst ook mogelijk is voor andere gemeenten.

FAQ

5 antw.

Nee, je kunt de app installeren en meteen gebruiken, zonder account aan te maken.

Ja. Je hebt geen account nodig en je hoeft je naam- en persoonsgegevens niet te geven.

Je melding wordt opgeslagen in onze database, zodat we deze kunnen tonen op de kaart. Andere mensen zien jouw melding dus ook. Alle meldingen slaan we op, zodat we een beeld krijgen van de eikenprocessierups. Zie ook ‘wat gebeurt er met mijn data’.

We delen de (anonieme) meldingen die we binnenkrijgen met betreffende gemeenten en partijen die deze data nodig hebben om biodiversiteit te bevorderen. Zo dragen we samen bij aan inzicht om onze natuur te helpen en beschermen.

Feedback kun je sturen naar hallo@plaagradar.org We horen ook graag wat je in het algemeen van de app vindt, dat kan hier.

Kun je jouw antwoord niet vinden?

Contact ons en we reageren zo snel mogelijk om je vraag te beantwoorden.

MAIL ONS
hallo@plaagradar.org