We delen graag onze ontdekkingen, inspiratie en updates met je. Heb je zelf een duurzaam initiatief die je met ons wilt delen? Neem dan contact met ons op!
Steeds meer gemeenten zoeken naar een duurzame beheersing van de eikenprocessierups. Vorig jaar lanceerden we Plaagradar, een app waarmee we burgers aanmoedigen snel en eenvoudig een melding te maken van de rups. In 2020 kwamen er massaal meldingen uit heel het land binnen!
Dit jaar breiden we uit met een backoffice voor gemeenten. Zo zie je als gemeente vroegtijdig waar de plaagdruk ontstaat en kun je de burger informeren wat je eraan gaat doen.
De meeste rupsen zijn inmiddels aan het rondvliegen als vlinder en hebben hun eitjes gelegd. De overlast leek iets minder dan vorig jaar en ook is er steeds meer aandacht voor natuurlijke beheersing als vervanger voor gif. Wellicht was er ook minder jeuk ook omdat de rupsen goed ontweken konden worden? Wij zagen in Plaagradar ieder geval meer dan 3000 meldingen door heel het land! Voor gemeentes bleek dit ook erg nuttige informatie, omdat zo hotspots zichtbaar worden welke bij kunnen dragen aan gerichte beheersing. Daarom hebben we dit jaar een koppeling gelegd met het systeem van gemeente Hof van Twente, waardoor alle meldingen binnen de gemeentegrenzen meteen binnenkomen.
Wij maken ons klaar voor een winterrust en zijn volgend seizoen weer van de partij, tot dan!
Vanaf vandaag kun jij de eikenprocessierups ontwijken en melden met onze handige (en gratis!) Plaagradar app. Spotten, melden en ontwijken, waar je ook woont in Nederland. Deventenaren krijgen een extra’tje: de eikenbomen zijn weergegeven op de kaart, om het melden nog makkelijker te maken. Samen vullen we de kaart van heel Nederland en weten we straks precies waar de meeste eikenprocessierupsen zitten.
In ons vorige bericht las je dat de app bijna live gaat! Vanaf dan kun jij zien waar de eikenprocessierupsen wel of niet zitten. Het is dan natuurlijk belangrijk dat de meldingen zo betrouwbaar mogelijk zijn. Want soms worden er nesten weggehaald, of keren de rupsen toch stiekem terug. Wil jij een bijdrage leveren en jeuk in jouw omgeving voorkomen? Meld je dan aan als actieve rupsenspotter of rupsenchecker. Als rupsenspotter controleer en meld jij actief in jouw omgeving locaties waar je de eikenprocessierups zit. Als rupsenchecker controleer je in jouw omgeving of de bestaande meldingen nog kloppen, en pas je deze indien nodig aan. Een dankbare taak, want zo kan er veel leed bespaard worden. Zie jij jezelf dit al doen tijdens je blokje om of wandeling met de hond? Mail dan naar hallo@plaagradar.org of meld je aan via het formulier op onze homepage.
De eerste beelden van onze app staan op onze social mediakanalen! Rond april kun je de app testen, nog voordat hij echt live gaat. Lijkt je dit wat? Stuur dan een mailtje naar plaagradar@frontier-oost.nl en we geven je toegang tot de testversie van de app. We verwachten dat de app rond half april te downloaden is in de Play- en App store.”
Ons eerste Instagrambericht over vogelhuisjes stond net een dag online toen wij werden gebeld. “Of wij wisten dat bomen beschadigen als je huisjes met een ijzeren spijker ophangt?”. Dat wisten wij niet, en we schrokken er ook wel van. Want als wij problemen oplossen, willen we dat zo goed mogelijk doen, met aandacht voor de context en de (bij)effecten. Dat we per ongeluk bomen beschadigen door goedbedoeld huisjes op te gaan hangen, is natuurlijk niet de bedoeling. Daarom sprongen we nog diezelfde middag in de auto richting Gorssel, op weg naar Maarten van Kien met Hout Ons bezoek aan Maarten heeft ons geleerd dat spijkers een zwarte zweem veroorzaken, waardoor de boom niet meer geschikt is als tafel. Zonde, daar gaat de circulariteit en duurzaamheid! Maarten was zelf al bezig met een oplossing, namelijk boom-vriendelijke huisjes. Deze kunnen bevestigd worden zónder spijker. Voor ons geweldige inspiratie! We hebben het daarom onderdeel gemaakt van Plaagradar. Benieuwd? Kijk dan op onze pagina Kien huisje.
Hang je zelf een huisje op voor de vogels? Gebruik #plaagradar in je post op Instagram, Facebook of Twitter en laat zien hoe jij bijdraagt!
Heb je geen social media? Stuur de foto van je vogelhuisje per mail en wij posten het.
Stuur foto